Q&A

Bewaren

JIJ HEBT VRAGEN?

IK HEB ANTWOORDEN.

MOGEN WE ONZE HOND MEEBRENGEN?

goed. first things first. als jullie een hond hebben en niet van plan zijn die mee te nemen… zoek dan maar een andere fotograaf. m’kay?

WAT DOE JE?

Je kan me boeken voor de fotografie van je trouwfeest, maar voorlopig neem ik enkel nog boekingen voor 2018 aan.
Vanaf 2019 begin ik met een uniek concept (echt, volgens mij bestaat het gewoonweg nog niet. Of toch niet dat ik weet), speciaal voor ieder koppel dat open-minded, creatief, onconventioneel en avontuurlijk is (als in: “we doen is zot!” / “we zien wel!” / “nieuwe dingen zijn spannend!”).
En je moet ook wel een beetje (of veel) van het getekende medium houden.
Klinkt vaag? Yep. Klinkt spannend? YEP! Voor mij staat er nog een heleboel uitpluis- en voorbereidingswerk op de planning, maar zodra ik daarmee klaar ben vertel ik de rest van de wereld alle details.

VOOR HOEVEEL UREN KUNNEN WE JOU BOEKEN?

Op jullie trouwdag huppel ik graag minimaal 6 tot maximaal 10 uur met mijn camera achter jullie aan. Of 10 uur voldoende is? En of, want in die tien uur leg ik werkelijk *balt vuisten* mijn hart en ziel.

Ieder extra uur boek je aan €150.

HOE KUNNEN WE JOU "BOEKEN" + ONZE DATUM RESERVEREN?

Als we, na wat heen-en-weer mailen, alle drie het gevoel hebben dat onze samenwerking niet anders dan maaaaaagical kan worden is het tijd voor…

1. algemene voorwaarden lezen (vreselijk saai, maar het moet.)

2. Het Contract tekenen.

3. de betaling van het voorschot (30%); zo staat er officieel een dik. vet. kruis. in mijn agenda.

4. koffie/thee/een pint/vlierbessensap/… (vul in wat ontbreekt) drinken om te vieren dat we samen de beste foto’s (everrrr) gaan maken.

… in die volgorde.

WAT IS JOUW STIJL?

Goh, ik stel voor dat je samen nog eens gezellig door mijn blog bladert?

WAT JE MOET WETEN:

Ik zal nooit boven 15 huwelijken per jaar gaan, want ik bezorg mijn koppels het liefst een ervaring die zo persoonlijk mogelijk is. Tegelijkertijd wil ik voor mezelf de ervaring zo leuk mogelijk maken, en daarom zorg ik ervoor dat de weinige huwelijksdagen die ik boek… durf ik het zeggen? yep: … dagen zijn waarvoor ik sta te popelen ze te fotograferen.

Ik ben niet de fotografe voor iedereen. Ik hou van mensen die edgy, creatief (en zeg nu niet “ik ben niet creatief”, want iedereen is creatief! of ja, toch bijna iedereen…), gek, enthousiast, raar, spontaan, flapuit, kunstzinnig, écht, ongegeneerd, onconventioneel en/of bad-ass zijn. Ik hou van mensen die hun huwelijksfotografe als kunstenares zien, en niet als “die met haar kodak die foto’s komt pakken”. Ik hou van mensen die mij mijn ding laten doen, want op jullie dag fotografeer ik enkel datgene wat mij raakt, opvalt, of belangrijk lijkt. Maar ik hou nog meer van mensen die samen met mij kunst willen maken en niet bang zijn om hun gekste ideeën met me te delen. Ik hou van mensen die de dingen graag een beetje (of compleet) anders doen; laat die kudde maar lekker voorop trappelen.

Presets” (fotobewerkingsinstellingen voor Photoshop of Lightroom) van andere fotografen zal ik nooit kopen noch gebruiken, want ik geef liever een reportage af die 100% van mijn hand is. Ik beheers mijn fotobewerkingsprogramma perfect en kan dus moeiteloos zelf de sfeer creëren die ik voor ogen heb. Ongeacht de lichtomstandigheden.

De kleuren in mijn foto’s zijn warm, maar natuurlijk.

Mijn stijl van fotograferen is tijdloos, creatief, eerlijk, kunstzinnig, speels, intiem. Ik zoek stilletjes en ninja-gewijs de momenten en emoties die jullie die dag ontgaan zijn, en soms ga ik wat kletsen en zwanzen met de gasten. Afhankelijk van hoe cool ze zijn, natuurlijk.

WERK JE MET EEN SHOT LIST?

Als je bedoelt of ik van jullie graag een lange lijst ontvang met al de mensen, details, gebeurtenissen en versieringen die je graag op de foto’s terugziet… Thanks but no thanks!

In mijn hoofd overloop ik de dingen die ik nodig heb om een verhaal te vertellen. Jullie verhaal, maar mijn versie ervan. Daar heb ik geen lijst voor nodig, want dat zou me toch maar afleiden ;-)

WERK JE MET EEN SECOND SHOOTER?

Nee, ik fotografeer steeds (en het allerliefst) alleen.

Dat twee fotografen samen meer foto’s kunnen leveren dan een fotograaf in zijn/haar eentje, daar kan ik je geen ongelijk in geven. Al denk ik ook dat twee fotografen niet per se noodzakelijk zijn voor meer variatie in beelden. Een goede fotograaf zal je sowieso een prachtig en gevarieerd sfeerverslag van jullie trouwfeest bezorgen ;-) (en zeg nu zelf: Wil je familie en vrienden echt vervelen met een powerpointpresentatie van 1000+ foto’s? My thought exactly.)

Ik werk dus altijd alleen, en heb (tot nu toe) gelukkig nog nooit klachten over een onvolledige reportage gehad. In mijn eentje voel ik me het fijnst en vrijer, én maak ik mijn mooiste werk :-) Uiteraard mag je het me altijd laten weten als er van een bepaald persoon (bv. je oma die je niet zo vaak meer ziet) wat meer foto’s mogen bijzitten.

Heb je toch het gevoel dat je een extra fotograaf nodig zult hebben om ieder detail/gezicht/event tijdens jullie grootse en volgeplande trouwdag zoveel mogelijk te fotograferen? Dan ben ik hoogstwaarschijnlijk niet de fotografe voor jullie.

MOGEN WE FAMILIE/VRIENDEN MET FOTOTOESTEL OPTROMMELEN?

Lieverd. Hoezeer ik ook begrijp dat je gewoon héél erg bezorgd bent dat je niet genoeg foto’s zult hebben… doe maar niet.

Je moet begrijpen dat ik tijdens die 6 tot 10 uur fotograferen belachelijk hard mijn best doe om jullie de allermooiste, meest sfeervolle reportage te bezorgen die je maar kan krijgen. Als nonkel Jon of beste vriendin Daenerys (kudos voor de fans) dan steeds maar tussen ons in met hun professionele camera’s staan te zwaaien… Tja. Je snapt me wel.

Merken jullie dat een vriend of familielid plannen heeft om jullie trouwdag als oefenterrein voor zijn of haar nieuwe spiegelreflexcamera te gebruiken? Vertel hen dan dat jullie, speciaal voor deze dag, een professionele fotografe hebben geboekt. Leg hem of haar uit dat jullie het jammer zouden vinden als haar foto’s zouden mislukken door plotse flitsen, of door een tweede persoon met fototoestel die te pas en te onpas in beeld verschijnt.

Bewerk je al de foto's die je hebt gemaakt?

Nee, niet allemaal. Uit de honderden tot ongeveer 2000 foto’s die ik doorheen de dag gemaakt heb, kies ik maximaal 700 “RAW” beelden die ik zal bewerken. Dat zijn de ruwe, onbewerkte foto’s zoals ze uit mijn camera komen.

Vervolgens (en hier begint mijn tijdelijke leven als kluizenaar in een donker kamertje) ga ik aan de slag om al die foto’s van mijn sfeervolle stempel te voorzien. Je ontvangt van mij dus geen enkele onbewerkte (RAW) foto, maar wel een compleet sfeerverslag dat “PAULENKAAA!” schreeuwt.

WANNEER ONTVANGEN WE ONZE FOTO'S?

Het pakketje komt binnen, ongeveer, twee maanden jullie richting uit. Want je weet wel, in die twee maanden kruip ik af en toe in mijn verduisterd Photoshop-hol, en dan werk ik urenlang non-stop aan jullie foto’s. dedicatioooooon!

HOE ONTVANGEN WE ONZE FOTO'S?

Je ontvangt alles per pakketpost. In jullie pakketje vind je een glazen doosje met USB-stick, een door mij gemaakte selectie “fine art” losse fotoprints en, ten slotte, nog enkele gepersonaliseerde extraatjes.

Mogen we de foto's op Facebook/Instagram posten?

Euh, ja! Ja natuurlijk! KEI GRAAG!!

… maar wel enkel als je ook mijn naam, Instagram, Facebook pagina, of website erbij vermeldt. Dan word ik zo mogelijk nóg meer fan van jullie!

Mogen we de foto's printen?

Ja hoor, PRINT AWAAAY!

BRENG JE BACK-UP CAMERAMATERIAAL MEE?

Yep.

BEN JE VEGETARIER?

Absoluut. Dank je wel om eraan te denken voor lunch/avondeten!